+36-78-462-660 - Az intézmény nyitvatartási ideje: 7:00 - 18:00 szigkalocsa@szig-kalocsa.edu.hun

  1. március 26-a és 28-a között 20. alkalommal rendezték meg Szegeden a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját, melyen hárman képviseltük a Kalocsai Szent István Gimnáziumot: Hus-Nagy Zselyke, Jávor Molli, Kiss Ábel. A konferenciát elsősorban a biológia és a kémia területén tehetséges tanulóknak szervezik, akik itt megismerhetik a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány célkitűzéseit, illetve a tudományos előadások során a kutatómunka jellegét, fontosságát.

A szállásunk a Szent János Hotelben volt, ahol teljes körű ellátásban részesültünk. Vasárnapi érkezésünket követően finom vacsorával vártak minket, mely után sétát tettünk Szeged belvárosában, majd pihenéssel készültünk a programokban gazdag következő napra.

            Hétfőn a József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont az eseményeknek. Elsőként Bán Sándor bevezető előadását hallhattuk, majd a Nobel-díjas Bruce Alan Beutler, amerikai immunológus és genetikus következett. A tudós 2011-ben Jules Hofmann-nal és Ralph Steinmannal megosztva nyerte el a fiziológiai Nobel-díjat a veleszületett immunrendszer aktivizációjában végzett kutatásaiért. Ebéd után laborgyakorlatok következtek, én patológia témájún voltam, melyen a vezető tanár előadását követően beteg szöveteket vizsgáltunk fénymikroszkóppal, Molli enzimhez kapcsolt immunabszorbens vizsgálatán, Zselyke pedig a muslicagenetika alapjait bemutató gyakorlaton.

            Este a Nemzeti Színházban egy gálaesten vettünk részt, melyen nemzeti kultúránk egyik gyöngyszeméből, a magyar néptáncból láthattunk gyönyörű koreográfiákat a Duna Művészegyüttes és a Szeged Táncegyüttes előadásában, illetve sor került a Szent-Györgyi Talentum Díjak átadására. Az est gálavacsorával zárult.

            Kedden délelőtt a József Attila Tanulmányi és Információs Központban a díjazottak előadásait hallgathattuk meg a kutatásaikról, ezek közül nekem a flavin vírusról szóló tetszett legjobban. Ezután egy kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt, melyen Szent-Györgyi hallgatók és diákok megosztották a tapasztalatainkat velünk. A program utolsó eleme a „Quiz time” volt, melyen előzetes beosztás szerint versengtünk, csapatokra osztva kellett 30 kérdésre válaszolnunk.

E három nap alatt egy új, ismeretlen világba nyertünk betekintést, számos élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk. Köszönjük a Nemzeti Tudósképző Alapítványnak, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen, s Szeleczki Attiláné tanárnőnek, hogy elkísért minket.

Kiss Ábel (12.B)