Július 16-án a Kalocsai Szent István Gimnázium 23 diákja egyhetes zempléni biciklistáborba indult útnak a szervező tanárok, Szűcs Zoltán és Thuránszky Rudolf kíséretében. Rövid ideig buszon, majd hosszabb távon vonaton ülve közelítették meg első szálláshelyüket, Rakamazt. A vonatút izgalmasnak ígérkezett, hiszen a diákoknak többször is át kellett szállniuk, illetve célállomásuk előtt még egy rövid sétát is meg kellett tenniük. Az első nap további része pihenéssel telt számukra, illetve lehetőségük adódott megmártózni a Tiszában a helyi strandon.

A második nap már nagyobb megpróbáltatásokkal járt. A kerékpárok beállítása, felvétele után útnak indult a csapat, meg sem állva az Erdész-forrásig, hol egy gyors kulacstöltés után folytatták is útjukat az Aranyosi-völgy felé. A nap legérdekesebb eseménye a boldogkői vár megtekintése volt, hol a diákok részletes tárlatvezetésen vehettek részt, majd ezt követően egy lovagi bemutató keretein belül betekintést nyerhettek a középkori katonák mindennapjaiba. A nap végén sikeresen megérkeztek az új szálláshelyre, Fony faluba, ahol finom és bőséges vacsora várt rájuk.

Másnap reggel a tápláló reggeli után első útjuk Vizsolyba vezetett, hol megtekinthették a méltán híres első magyar nyelvű bibliát. Egy igazán kimerítő útszakasz megtétele után pedig a diákok és kísérőik megérkeztek a regéci várba, hol kipihenhették a hosszú út fáradalmait, majd tovább indultak következő szálláshelyükre, Pálházára, a Hanyi Istók Turistaházhoz.

Negyedik nap az időjárási viszontagságok miatt csak később tudott útnak indulni a csapat. Az eső elálltáig kártyával, beszélgetéssel ütötték el az időt. Célállomásuk a gyönyörű füzéri vár volt. Történelmi tárlatvezetés után a diákok maguk is megszemlélhették a vár különböző kiállítási tárgyait, nevezetességeit, s a várból kiindulóan részt vettek egy pecsétkereső játékban, mely végigvezette őket a környék különböző látványosságain. A pecsétek összegyűjtése után a diákok értékes jutalomban részesültek.

Pálházától két éjszaka eltöltése után könnyes búcsút vett a csapat, majd útnak indultak a Középkori Vízimalom és Sütőházhoz, hol ízelítőt kaptak a korabeli malmok működéséből, s a lisztkészítésből. Kőkapun többek között megtekinthették a magyar uralkodók fából faragott szobrait, majd tettek egy rövid megállót az Erdész-emlékműnél. Ezek után Sárospatakon egy idegenvezetés keretében megismerhették a vár történelmét, majd meglátogatták a Gombos-hegyi pincesort, s makkoshotykai szállásuk felé vették az irányt.

A túrázók a hatodik napot a Megyer-hegyi tengerszem megtekintésével indították, hol lélegzetelállító panoráma várt a diákokra a kilátónál. Ezután egy hosszú, több órás út megtétele után a balsai komp segítségével átkeltek a Tiszán, majd megérkeztek a szabolcsi földvárhoz. Rakamazra visszatérve a csapat részt vett egy rövid kenutúrán a Bodrogközben.

Az estét, illetve a hetet egy közös, hangulatos tábortűzzel zárták, majd másnap reggel vonatra szállva búcsúztak a tábortól. A túrázók kedves emlékekkel, kellemes élményekkel és új barátokkal gazdagodtak a tábor során.

A tábor összes résztvevője nevében szeretnénk köszönetünket kifejezni az anyagi támogatásért a Kalocsai Szent István Gimnázium Tanulóifjúságáért Alapítványnak.

Bedő Tamás