Hagyományosan szeptember utolsó pénteki napján kerül megrendezésre az a sportnap, amelyhez az Európai Diáksport Szövetség felhívására minden évben csatlakozunk. Sajnos a világjárvány következtében a tavalyi évben ez az esemény elmaradt, de a múlt héten sikerült a Kalocsai Szent István Gimnázium minden tanulóját és tanárát bevonva megszerveznünk a sportnapot. Szerencsére az időjárás is mellettünk állt, verőfényes napsütésben sorakozhattunk fel a városi sportpályán.

A megnyitót követően az osztályok bemelegítése következett: korábban összeállított gyakorlatok segítségével a Jerusalema című zenére mozogtak együtt a diákok.

A kihívás ebben a programban mindig a futás, amit minden nevezőnek teljesíteni kell: idén 2021 métert futottak a tanulók, ezúttal váltóban. Emellett sorversenyeken vettek részt az osztályok hétfős csapatai, osztályfőnökeikkel együtt. Vicces és kreatív ügyességi gyakorlatokat kellett végrehajtani, amelyekben nem az erő és izom, hanem inkább a taktikai készség és az összehangolt csapatmunka kapta a főszerepet.

Azok a tanulók is hozzájárulhattak a pontszámok gyűjtéséhez, akik nem nagyon szeretnek sportolni. Az idén nyáron lezajlott különleges olimpia hátteréről, érdekességeiről állítottunk össze számukra egy kvízkérdés-sort, amelyből például az is kiderült, hogy az aranyérmeket a tengerből kihalászott elektronikus hulladékok nemesfém alkatrészeiből készítették.

Komoly szerepet kapott a nagy magyar találmány, az idén immár 47 esztendős Rubik kocka: minden osztályban akadt olyan versenyző, aki néhány perc alatt eredeti színeire tudta visszatekerni.

A gimisek csatakiáltásokkal, logókkal, plakátokkal, jelvényekkel készültek a szurkolásra, az osztályok pedig egységes öltözetükkel mutatták, mennyire összetartoznak.

Szép napsütés, sok vidám arc, kipirult arcú fiúk-lányok, vicces jelenetek és nem utolsósorban aktív mozgás jellemezte ezt a néhány órát. Jó lenne, ha az előttünk álló tanév még jó néhány hasonló programot rejtegetne tanulók és tanárok számára egyaránt.